Monday, May 15, 2017

Iz Arhive: Dobri duh grada



Kartofel Osvetnik - Depopivo (Slušaj najglasnije 2013)



























   (njem.) Kartoffel (f) - krompir, Krtola; fig. veliki nos, babura; Krompir - Solanum Tuberosum (lat.)


Opis: Gomolji krompira su krajnja zadebljanja podzemne biljke. Nadzemna biljka je skoro kao prst debela i 3/4m visoka i uglasta. Plod je žućkasto-bijelo-zelenkasta bobica. razmnožavanje se vrši samo vegetativnim putem tj. gomoljima
Stanište: Potiče iz Amerike  te se u Evropi odomaćio i uspjeva na svim zemljištima.
Ljekoviti dijelovi i svojstva: Skupljaju se gomolji za vrijeme berbe Krompira. Sirovi krompir nije za jelo, a u nezrelom stanju je škodljiv jer sadrži alkaloid Solanin. Kuvani Krompir, međutim, je važan sastavni dio naše ishrane, da se bez njega više ne može ni zamisliti.
Gomolj krompira sadrži skrob, jabučnu i mliječnu kiselinu. krompir sadrži vitamin A koji djeluje na regeneraciju, tzv kužni vitamni F, i oblina vitaminom C.
Krompir je zaslužan što je pomoću njega u Evropi gotovo nestala masovna bolset nazvana Skorbut. Od Skorbuta nisu strahovali mornari, nego i kod seljačkog stanovništa epidemije Skorbuta su bile veoma česte. iako važan vitamin C sadržan u najvećem dijelu povrća, međutim kuhanjem on se sasvim razara. Kod Krompira, iako se peče sadržaj vitamina C spada samo za pola. samim tim krompir ima čitav niz primjena u pečenju, pa se punim pravom može nazvati ljekovitom biljkom.




Odmah da riješimo, neću da spominjem njihov lokalni karatkter, drugim riječima lokalna kafanska atrakcija. I da ne bježim od "dječijih bolesti" kao što su podrum produkcija (???) ili svako završavanje numere crescendom (momenat za koji vjerujem da nastaje kad ne znate kako da završite). Onako sa starne ću spomenuti da mi zvuče na spoj Ramba Amadeusa i Einsturzende Neubauten. Ali vjerujem da se svaki muškarac i žena izgubljen u tranzicijskom društvu, i državama do grla zaduženim kod MMF može pronaći u ovome.






No, pošto gledam da izbjegavam dnevno-političke teme (a ne ide mi nešto od ruke/tastature) ovaj album svojim temama svakako dodaje oker boju na sivu pozadinu sadašnjosti. Morate razumjeti da su sa razlogom orkestralni dio benda sklonio da bi pjevač vodio, ipak bih spomenuo na momente tripoidnu trubu i klavijature, kao i funkoidni bubanj i bass. Članovima benda mogu da zaželim puno sreće sa svojim originalnim projektima gdje su poprilično uspješni, a tekstopiscu i spiritus movemensu (špiritus maximusu) da u dolazećem vremenu izda knjigu-dve, drugi album možemo sačekati dve godine - i za ovaj prvijenac, na skali od loše - odlično, dobija: dobar i zabavan. Od koga je ocjena -  dobro su prošli. Na ocjenu se muzičari mogu žaliti čak i čuvenom: "Nije lako biti umjetnik- muzičar, hajde ti nešto uradi!" Eto mogu - napisati recenziju.







    
                                  



Iako sam ovaj tekst napisao prije dva mjeseca, moram dodati da i dalje u glavi vodim mali cirkus sa ovom muzičkom pozadinom. Pa je tako dvorska luda, u mojoj glavi ižlogirala pojedine tekstove pjesama iz Sobni bicikl, ko nov a stari.. u Kožni bicikl, konobar stari... Kao i recimo azil za lutalice pse, u Brazil za budalice sve. Cirkus ide dalje...

Damir Plićanić


tekst pisan 2014

No comments:

Post a Comment